Är världens bästa barista svensk?

BWT sponsrar World of Coffee

11.5.2016 0:00  

När cirka 7 000 yrkesverksamma från kaffebranschen och andra kaffeentusiaster från hela världen träffas i Dublin i juni kan de bl a vara med när världens bästa barista utses. Från Sverige deltar Steven Moloney, som vann den svenska tävlingen när Barista Championship 2016 gick av stapeln tidigare i år.


 

Världens största kaffeevent ’World of Coffee’ tar plats i Dublin mellan den 23:e och den 25:e juni. Tävlingen där världens bästa barista ska utses arrangeras av Speciality Coffee Association of Europe (SCAE), och den är den viktigaste delen av eventet. Man kommer också att få ta del av alla nyheter när det kommer till utrustning för kaffebryggning. BWT kommer, som ledande specialist på vattenrening, bl a att demonstrera de specialiserade lösningar som tagits fram för att optimera vattnet för kaffebryggning.

- Många glömmer att kaffe består till 98% av vatten och att vattenkvaliteten har stor betydelse för både kaffets smak och hur länge den utrustning, som används till att brygga kaffe med, håller. Vatten direkt från kranen är inte alltid likadant, utan förändras beroende på källan, därifrån vattnet levereras. Dessutom kan kvaliteten variera under året. Det är helt normalt, men påverkar smaken vilket inte är praktiskt för vare sig baristan eller kaffefinsmakaren, säger Bo Klint, som är kaffespecialist och konsult på BWT i Sverige. Han fortsätter:

- Ambitiösa baristor vill gärna skapa samma goda smak och upplevelse varje gång, och det kan man bara om man optimerar det vatten man använder med hjälp av vattenrening. Hårdheten i vattnet, i form av kalk och magnesium, som i rätt mängd hjälper till att lyfta fram smaken och nyanserna hos de rostade bönorna, men är samtidigt förödande för kaffebryggaren. BWT kan skapa en enhetlig vattenkvalitet, genom att vi balanserar vattnet med de rätta mängderna mineraler för att stärka smakupplevelsen av kaffet.

 

 

15 minuter för 12 koppar

 

De deltagande baristorna får det stressigt, då de bara kommer att ha 15 minuter på sig att servera 4 koppar var av de tre kategorierna espresso, cappucino och en signaturdrink, som är en alkoholfri drink med kaffe i, till juryn. Det blir totalt hela 12 koppar kaffe på bara en kvart.

 

 

- Hemma vänjer vi oss antagligen vid smaken av vattnet från kranen och tänker inte på det förrän vi är på besök någon annanstans och smakar på vattnet där. Då smakar vattnet plötsligt helt annorlunda. Det fungerar naturligtvis inte på seriösa restauranger och caféer, där kunderna förväntar sig perfekt kvalitet varje gång. I Dublin har alla deltagare möjlighet att besöka vår vattenbar och smaka på de olika vattenkvaliteterna, som våra lösningar erbjuder. På det sättet kan man själv smaka på skillnaden mellan obehandlat och behandlat vatten, berättar försäljningschef Jesper Vos från BWT.

Perfekt espressobryggning och kaffemaskinen ställer stora krav på vattenkvaliteten. Kalk, klor och salt kan både förstöra smaken och kaffemaskinen.

 

 

Se vårt sortiment av vattenfilter